over Mark ten Seldam

Visie

Ik geloof in een wereld vol inspiratie en hoop. Een wereld waarin we van elkaar kunnen leren, vooral door al onze onderlinge verschillen! Een wereld waarin we elkaar kunnen helpen om onze dromen te bereiken.

En ik geloof dat jij op de wereld bent met een reden, en dat de wereld om je heen erbij gebaat is wanneer jij jouw ruimte inneemt en jij je schoonheid en je unieke gaven en talenten manifesteert of te wel laat stralen op de mensen om je heen. En ik geloof dat dat het beste gaat door vooral jezelf te zijn.

Ik vermoed dat veel mensen nauwelijks een idee hebben wat dat dan betekent ‘jezelf zijn’, maar ik weet dat je daar achter kunt komen wanneer je de tijd neemt om aandachtig te aanschouwen bij wat er in jou leeft aan lichamelijke sensaties, gedachten, gevoelens en voor jou belangrijke waarden. Zo kun je je leven uniek gaan vormgeven in overeenstemming met je persoonlijke waarden, dromen en doelen.

Levenservaring:

Ik ben werkzaam als psychosomatisch fysiotherapeut, osteopaat en als Zijnsgeoriënteerd begeleider. Al bijna 30 jaar begeleid ik mensen met klachten die op de een of andere manier verband houden met stress. Van een lichte en matige overbelasting, tot een burn-out of post traumatische stress stoornis (PTSS). Chronische stress, in welke mate dan ook, uit zich op de lange termijn altijd ergens in je lichaam, en/of je geest en bedekt je passie, je ziel.

Zelf was ik vroeger erg onzeker en ik heb mij erg aangepast aan wat ik dacht dat de omgeving graag van mij wou zien. Ergens diep van binnen had ik het nare gevoel dat het niet goed was zoals ik was. Niet dat ik daar veel last van had, ik was er tenslotte aan gewend (dacht ik). Als er iemand was die geen last had, dan was ik dat wel (dat geloofde de omgeving ook). Maar op de een of andere manier was ik altijd op mijn hoede en probeerde ik kritiek van anderen op mijzelf zo veel mogelijk te vermijden. Een ommekeer in mijn onzekerheid begon toen ik het boek “De niet herkend Boeddha” las van Hans Knibbe. Ik las daarin dat in al mijn mankementen en slechte eigenschappen toch iets goeds schuilt. Dat gaf een hele opluchting.

In de 6-jarige opleiding voor Zijnsoriëntatie legde ik de basis voor mindfulness, psychodynamische psychotherapie en meditatie. Zijnsoriëntatie leert mensen vanuit een spirituele context om te gaan met de gevolgen van stress die een onvermijdelijk gevolg zijn van onze leefstijl. Mindfulness aandachttraining is een van de belangrijkste instrumenten die ik gebruik bij stressmanagement en persoonlijke ontplooiing. Je leert om te Zijn met wat zich ook in je aandient. Na mijn opleiding volg ik nog steeds de meditatie avonden van Hans Knibbe en twee keer per jaar een week durende retraite.

Comments are closed.