Markfulness

 

Mindfulness is een beproefde techniek die je helpt om tot rust te komen als je bijvoorbeeld gestrest bent, als je last hebt van hartkloppingen, een prikkelbare dikke darm, regelmatig terugkerende hoofdpijn, slecht slapen, last hebt van een burn-out of last hebt van milde angst of depressie.

Maar wat ik je daarnaast in de verschillende workshops leer is om jezelf beter te begrijpen. Daarbij ga ik vooral in op vragen over wat jou/jullie bezig houdt. Dat maakt dat elke avond op zich weer uniek is. Feedback van een deelnemer: “De avonden waren zeer verrassend omdat het niet overeenkomt met de standaard Mindfulness. Je ging heel erg door op wat er op dat moment leefde in de groep, wat heel leuk en knap is om direct te kunnen anticiperen. De groep zorgde voor herkenning, erkenning en plezier. Ik vond het een erg originele invalshoek en ook gedurfd door bijvoorbeeld spiritualiteit/religie een plek te geven. Wellicht kan je kijken naar een andere naam in plaats van Mindfulness”.

  • In de eerste fase van Mindfulness leer je loskomen van de continue maalstroom van gedachten. In de literatuur wordt dat ook wel ‘wakkerte’ of ‘thuiskomen in jezelf’ genoemd. Je leert je geest te kalmeren zodat je tot rust komt. De techniek om dit te bereiken is heel eenvoudig: je richt je aandacht op zintuiglijke sensaties. Uitgangspunt hierbij is dat je maar één ding tegelijk kunt doen.
  • In de tweede fase van Mindfulness leer je om inzicht te krijgen in jezelf, wat maakt nou dat je keer op keer weer in de maalstroom van gedachten schiet? Je onderzoekt wat in jou toch steeds onrust veroorzaakt:  automatische gedachten en overtuigingen die je beperken om te leven zoals je graag zou willen leven. Je leert zicht krijgen op negatieve gedachtes en overtuigingen, op gevoelens, op onderliggende behoeftes, verlangens en waarden die voor jou belangrijk zijn. Je leert begrijpen waarom je je steeds aanpast of wegcijfert, waarom je je klein maakt.
  • De derde fase van Mindfulness heet Meditatie en is alleen geschikt voor mensen die zich spiritueel verder willen ontwikkelen. Daarbij leer je herkennen dat je veel ruimer bent dan de identificatie met je ego. Je leert rusten in de openheid van je geest. Lees verder op de pagina ‘meditatie’.

* Data Markfulness 7 of Markfulness Massage 1: 
dinsdagavond 9, 16, 23 en 30 september 2014.
Tijd: van 20.00 tot 21.30 uur.

* Data Markfulness 8 of Markfulness Massage 2:
donderdagavond 2, 9, 16 en 23 oktober 2014.
Tijd: van 20.00 tot 21.30 uur.

Comments are closed.