Wat is het verschil met meditatie?

In de eerste fase van Markfulness leer je loskomen van de continue maalstroom van gedachten. In de literatuur wordt dat ook wel ‘wakkerte’ of ’thuiskomen in jezelf’ genoemd. Je leert je geest te kalmeren zodat je tot rust komt. De techniek om dit te bereiken is heel eenvoudig: je richt je aandacht op zintuiglijke sensaties. Uitgangspunt hierbij is dat je maar één ding tegelijk kunt doen.

In de tweede fase van Markfulness leer je om inzicht te krijgen in jezelf. Waardoor schiet je keer op keer weer in de maalstroom van gedachten? Je onderzoekt wat in jou toch steeds onrust veroorzaakt. Vaak zijn dat automatische gedachten en overtuigingen die je beperken om te leven zoals je graag zou willen leven. Je leert zicht krijgen op negatieve gedachtes en overtuigingen, op gevoelens, op onderliggende behoeftes, verlangens en waarden die voor jou belangrijk zijn. Je leert begrijpen waarom je je steeds aanpast of wegcijfert, waarom je je klein maakt.

De derde fase van Mindfulness heet Meditatie en is alleen geschikt voor mensen die zich spiritueel verder willen ontwikkelen. In Meditatie leer je herkennen dat je veel ruimer bent dan de identificatie met je ego. Je leert rusten in de openheid van je geest. Je kunt hierover meer lezen op de pagina ’meditatie’.